اینجا محل تبلیغ شماست

رییس جمهور در جمع رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور:

تاریخ ایجاد خبر : شنبه 24 اسفند 1392
رییس جمهور در جمع رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور:

سلامت جزء اولویت‌های مهم دولت و شخص رییس جمهوری است

هفتاد‌و‌ششمین اجلاس رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور سوم اسفند ماه در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علوم پزشکی ایران با حضور رییس جمهوری، دکتر حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت، روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور، مدیران سازمان‌های تابعه، معاونان و مدیران ارشد وزارت بهداشت برگزار شد. بحث و تبادل نظر درباره مباحث کلان نظام سلامت از جمله برنامه تحول، اقتصاد سلامت، بودجه و اعتبارات حوزه بهداشت و درمان کشور، پوشش همگانی مراقبت‌های اولیه بهداشتی در کشور برخی از محورهای این اجلاس دو روزه بود.

رییس جمهوری ایران برای نخستین‌بار در هفتاد‌و‌ششمین اجلاس روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور حضور پیدا کرد و از تمرکز و اولویت‌های دولت تدبیر و امید به موضوع سلامت، بهداشت و کاهش سهم مردم در هزینه‌های درمان پرداخت.

روحانی در این مراسم با بیان اینکه صنعت امروز و پیشرفت علمی دنیای امروز علاوه بر اینکه زندگی را راحت کرده، همزمان زندگی را سخت نیز کرده است، گفت: «اوضاع امروز جهانی و پیشرفت‌های علمی برای شما تسهیلاتی را به وجود آورده و همچنین مشکلاتی را هم ایجاد کرده است. بدن و روح ما با اوضاع زندگی ماشینی دنیای امروز سازگار نیست و این، کار شما را دشوار کرده است؛ از این نظر که در وضعیت صنعتی، بدن و روح سالم بماند و بتواند درست انجام وظیفه کند.»

رییس جمهوری در این مراسم با تأکید بر اینکه پیشگیری بر درمان ارجحیت دارد: «بی‌تردید همه ما می‌دانیم که باید کاری کنیم تا پیشگیری کنیم و به درمان نرسیم. برای اینکه در زمینه بهداشت فعال شویم تنها این وزارتخانه قادر نیست چنین‌بار سنگینی را بر دوش بگیرد. بخشی از بهداشت بر دوش این وزارتخانه است و بخشی دیگر هم بر عهده نهادها و ارگان‌های دیگر و همه آنهایی است که بر مواد غذایی نظارت می‌کنند؛ همچنین همه آنهایی که برای استانداردسازی برای صنایع غذایی و غذا تلاش می‌کنند.»

به گفته او نخستین گام و اولویت دولت و وزارت بهداشت باید به موضوع بهداشت و پیشگیری اختصاص پیدا کند: «دولت در این زمینه آماده است که تمام تلاش‌اش را به کار بگیرد. باید همه تلاش کنیم که در زمینه بهداشت موفق شویم و اگر نتوانستیم، به سمت درمان حرکت کنیم؛ البته طبیعی است که هر مقدار هم در زمینه بهداشت تلاش کنیم به درمان نیاز داریم. اما هر مقدار سرمایه‌گذاری در بهداشت بیشتر شود، مسلماً سرمایه‌گذاری در درمان کمتر و جامعه ما سالم‌تر و مشکلات این بخش هم به تدریج کم و کمتر خواهد شد.»

سلامت؛ اولویت دولت یازدهم

به باور رییس جمهوری ایران تأمین بهداشت مردم تنها به این وزارتخانه محدود نمی‌شود و باید همه ابزار و وسایلی را که سبب می‌شود یک انسان سالم به انسان بیمار تبدیل شود در نظر گرفت: «جاده‌های کشور و صنعت اتومبیل هم اگر شایسته نباشد برای همه دردسر درست می‌کند. تصادف و مجروح درست می‌کند. شخصی که فوت می‌کند مسأله‌ای برای خانواده و بازماندگان ایجاد می‌شود و فردی که مجروح می‌شود به بیمارستان می‌آید و این سرآغازی است برای مشکلاتی که در زمینه درمان به وجود می آورد. ما در بخش اول باید تلاش کنیم تا مردم ما نیازمند به درمان نشوند. این بخش اول کار است و برای این بخش دولت آمادگی دارد.»

البته روحانی در این مراسم  یادآور شد که تمامی منابع و اعتبارات مورد نیاز برای این موضوع در دست دولت نیست، اما رسیدگی به موضوع سلامت یکی از اولویت‌های نخستینِ دولت است: «اینکه می‌گویم دولت آمادگی دارد، معنایش این نیست که منابع لازم در اختیار دولت است اما در عین حال دولت بهداشت و درمان را جزو اولویت‌های خود می‌داند.»

او با اشاره به بودجه پیشنهادی دولت برای سال 1393 در بخش بهداشت و درمان گفت: «بودجه سال 93 هم از این حکایت کرده و می‌بینید که دولت توجه ویژه‌ای به بخش سلامت داشته است. اگر زنده ماندیم در بودجه سال بعد هم خواهید دید. در بحث یارانه هم که قدم دومش آغاز می‌شود، باز هم شما مشاهده خواهید کرد که سلامت جزو اولویت‌های این دولت است و خواهد بود.»

پزشکان شهامت داشته باشند

تحویز منطقی دارو و بهره‌گیری از شیوه‌های درست درمانی، محور دیگر صحبت‌های روحانی در این مراسم بود. او از پزشکان خواست تا درباره خواسته‌های غیرمنطقی بیماران برای تجویز دارو یا شیوه‌های تشخیصی قد علم کنند: «اخلاق پزشکی از همین‌جا آغاز می‌شود. یک بار دیگر هم در سخنرانی‌ام گفتم. پزشکان ما باید شهامت و شجاعت بیشتری به خرج دهند و این مهم است. بیمار ممکن است از شما تقاضا داشته باشد و بگوید آقای دکتر عکس و «ام‌آری‌آی» یا «اسکن» برای من بنویسید، ممکن است بخواهد و اصرار کند. شما هم بگویید اگر من ننویسم می‌رود سراغ پزشکی دیگر؛ اما واقعاً اگر پزشک تشخیص دهد که لازم نیست، نباید بنویسد. این با اخلاق پزشکی سازگار نیست. بحث مخارج و پول نیست، بحث این است که این پزشک سلامت او را در معرض خطر قرار داده است.»

رییس جمهوری در این مراسم درباره تحویز غیرمنطقی دارو از سوی برخی پزشکان گفت: «امان از این صفحه نسخه که بعضی‌ها فکر می‌کنند باید تا پایین پر شود. این ورقه امتحان نیست که تا پایین پر شود. در دانشگاه که بودیم بعضی از استادها به استاد وجبی معروف بودند. می‌گفتند باید زیاد بنویسی تا خوب نمره بدهند. ان‌شاء‌الله که این برای رژیم گذشته بوده و حالا استاد وجبی نداریم. باید دارو به مقدار ضرورت تجویز شود. این جزء اخلاق پزشکی است. شما به من بگویید مصرف داروی ما نسبت به متوسط جهانی چه قدر است؟ آمار به ما می‌گوید دو برابر. چرا؟ ما اگر می‌خواهیم کشورمان را خودکفا و خود اتکا کنیم، راهش این است که در نوشتن نسخه و تجویز دارو به مقدار ضرورت، اکتفا کنیم. پس شما مسؤولیت سنگینی به عنوان استاد و ‌رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی برای اینکه این جوانان خوب تربیت بشوند، بر عهده دارید.»

ایران؛ مقصد گردشگری سلامت در منطقه

روحانی در بخش دیگری از سخنانش با ابراز خرسندی از مقبولیت‌ها و قابلیت‌های پزشکی ایران در میان مردم، گفت: «مردم ما دنبال این نیستند که اگر بیمار می‌شوند فوری بلیت هواپیما بگیرند. این خیلی مهم است. قبلاً این‌طور بود. مخصوصاً وقتی نیاز به جراحی سخت داشتند. عمل پیوند که در ایران خیلی کم بود و در دنیا هم کم بود. امروز کسی دنبال بلیت هواپیما نیست. حتی اگر از استان به تهران بیاید می‌گویم چرا. همه بحث این است که چطور خودش را به تهران برساند. قدیم به دنبال این بود که خودش را به خارج برساند. این را باید حل کنیم.»

او در ادامه گفت: «پیشرفت‌ها بسیار قابل ملاحظه است. متخصص این رشته نیستم، اما بسیاری از متخصصانی را که به ایران سفر کردند و به کنگره‌ها یا بیمارستان‌ها آمده‌اند، همه‌شان از پزشکی ایران تجلیل و تعریف می‌کنند. هیچ کس اگر چیزی نگوید ما با چشمان‌مان می‌گوییم. به هر حال بیمار دارد درمان می‌شود. ما خودمان با چشم می‌بینیم که طرف سالم است و زندگی می‌کند. الان در دولت کسی را داریم که سال‌هاست پیوند کلیه داشته و الان فعال است. این‌ها را خودمان می‌بینیم و نیازی نیست کسی بگوید. عیان است و با چشم می‌بینیم.»

 رییس جمهوری ایران با بیان این مطلب که مقبولیت پزشکان ایرانی محدود به مرزهای کشور نیست، گفت: «این محبوبیت در منطقه و در سطح جهان هم وجود دارد، پس ما می‌توانیم بیماران خارجی را هم در بخشی از خدمات درمانی‌مان جذب کنیم؛ این یعنی گردشگری سلامت.»

وزیر بهداشت: سیمای نظام سلامت تغییر می‌کند

دکتر قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت هم در این مراسم بر لزوم یکپارچه شدن شبکه بهداشتی درمانی در کشور تأکید کرد و از برنامه‌ها و اعتبارات برآورد شده برای کاهش سهم مردم در پرداخت هزینه‌های سلامت خبر داد.

او با یادآوری شعار تدبیر و امید در دولت یازدهم گفت: «مردم به دولتی که بر سر کار آمده، امید زیادی دارند. انشاءالله که دولت بتواند مشکلات را کاهش داده و به سمت برخی از گرفتاری‌های اساسی کشور پیش رود. شاید یکی از مهم‌ترین گرفتاری‌ها، مسأله معیشت است که اتفاقاً مسؤولیت ما هم به همین حوزه مربوط می‌شود. امیدوارم این آرامشی که اکنون در کشور به وجود آمده و توفیقات دولت در سیاست خارجی و همچنین تغییر سیاست‌های داخلی و به ویژه اقتصادی، بتواند مستدام بوده و با افق روشن‌تر در سال‌های آینده دنبال شود.»

وزیر بهداشت خطاب به روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی هشدار داد: «خیلی مراقب همکاران، معاونان، مدیران و کارمندان باشید. بگذارید خاطره خوب از دوره محدود مسؤولیت‌مان در اذهان مردم نقش بندد. در عین حال دانشجویان را هم فراموش نکنید. چرا که مهم‌ترین محصول ما همین دانشجویانی هستند که تربیت‌شان می‌کنیم. حیف است یک رییس دانشگاه در طول مدت مسؤولیت‌اش حتی یک بار هم به یک خوابگاه دانشجویی سر نزند. توجه به مقامات استانی و استاندار هم مهم است. باید کارها هماهنگ باشد. ارتباط و رایزنی با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی هم بسیار مهم است. اگر یک روز هم مسؤولیتی بر عهده داریم، نباید از اصول خود عدول کنیم.»

سیاسی‌کاری‌ها به وزارت بهداشت ربطی ندارد/ فعالیت اقتصادی برای مسؤولان وزارت بهداشت ممنوع

او در ادامه با یادآوری اهمیت نقش مجلس شورای اسلامی در برنامه‌های کلان کشور در حوزه سلامتف گفت: «مجلس در کلان حوزه سلامت، نقش بی‌بدیلی دارد. وزارت بهداشت دستگاهی کاملاً خدماتی است. یکی از دغدغه‌های‌مان آن است که برخی دستگاه‌های تخصصی و خدماتی را سیاسی کرده‌ایم. این موضوع به مردم آسیب می‌رساند. مجدداً تأکید می‌کنم که وزارت بهداشت یک دستگاه کاملاً خدماتی است و امور سیاسی، دسته‌بندی‌ها و جناح‌بندی‌ها در استان‌ها به ما ربطی ندارد و نباید به آن ورود کنیم. در مجموع ارتباط با مردم و حضور در مجامع و اطلاع‌رسانی بخشی از ابزار و وسیله کار ماست.»

وزیر بهداشت کشور در بخش دیگری از سخنانش به مسؤولان وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی توصیه کرد تا در دوره مسؤولیت‌شان از انجام فعالیت‌های اقتصادی مرتبط خودداری کنند: «پیشنهادم آن است که در این دوره از مسؤولیت در وزارت بهداشت، مسؤلان وزارتخانه هیچ نوع فعالیت اقتصادی انجام ندهند. چرا که در غیر این صورت طبیعی است که پارتی‌بازی‌ها، رفیق‌بازی‌ها و ... هم وارد کار می‌شوند. نمی‌توان به مردم گفت که کمبود داریم اما از طرف دیگر بابت ساخت ساختمان‌های جدید، سفر و ... هزینه کنیم. پولی که در اختیار وزارت بهداشت است، از جیب روستایی، حاشیه‌نشینان، کارگرها و کارمندان است که باید از آن مراقبت کرد. تمام این موارد باید در عمل نشان داده شود و گفتن آن به زبان فایده‌ای ندارد.»

میراث احمدی‌نژادی‌ها برای هاشمی

دکتر هاشمی در ادامه مشکلات نظام سلامت را به سه دسته مشکلات ساختاری و مدیریتی، منابع و تولیت تقسیم‌بندی کرد و گفت: «بخشی از مشکلات مربوط به مدیریت است که این موضوع هم متوجه ماست. بخش عمده‌ای از این مشکلات مدیریتی، میراث گذشته است که انبار شده و اکنون به شرایطی رسیده که رخ نمایی آن مشهود شده است. در وزارت بهداشت نهایت تلاش‌مان آن بود که تغییر و تحول مدیران و معاونان کمتر اتفاق بیفتد؛ البته عمدتاً هم مدیریت‌ها تجربی‌ هستند، نه آکادمیک.»

به اعتقاد دکتر هاشمی یکی دیگر از مشکلات وزارت بهداشت گسترش‌های بی‌رویه در حوزه وزارت بهداشت است: «در مدت سه سال بیش از 400 مؤسسه راه‌اندازی شد این در حالی است که وزارت بهداشت بدهی‌های زیادی دارد. این موضوع مصیبتی است که اکنون در بحث هزینه‌ها وجود دارد؛ البته این امر حاصل فعالیت برخی از دوستان است که طب ما را شبیه طب مدرن و آمریکایی با تکنیک‌هایی که تمام آنها هزینه‌بر است، طراحی کرده‌اند.»

او با نام بردن از برخی افراط و تفریط‌های وزارت بهداشت در سال‌های گذشته، گفت: «آموزش‌مان بی‌رویه بوده و تبعاً درمان هم همین‌طور بوده است، نظام ارجاع هم که نداشته‌ایم و نهایت نتیجه این امر بی‌عدالتی، افزایش فقر و نارضایتی عمومی است. سیمای بیماری‌ها تغییر کرده است. این در حالی است که هیچ برنامه‌ای از قبل برای آن وجود نداشته است. قوانینی وجود دارند که خوب نوشته شده، اما به صورتی جامع به آن نگاه نشده است. تنها نوشته شده که بخوانیم. برای اجرای این قوانین، الزامات و زیرساخت‌های مورد نظر وجود ندارد.»

شماره مجله : 34
ارسال نظر
نام :
پست الکترونیکی :
وب سایت :
متن :
عدد داخل کادر را وارد نمایید :
فایل word وجود ندارد         فایل pdf وجود ندارد

بازگشت به ليست اخبار

فرم اشتراک ماهانه

آرشیو اخبار

انتقادها و پیشنهادها

همه حقوق این سامانه به ماهنامه صنعت درمان تعلق دارد. بهره برداری و انتشار مطالب با ذکر منبع مجاز است.
طراحی سایت و بهینه سازی توسط اروپل